La nostra comunitat té uns dolços molt bons i ja és hora que els coneguem.
Almoixàvena
Arnadí
L'arnadí o carabassa santa és un dolç valencià d'origen àrab que es fa de carabassa i/o moniato cuits al forn, escorreguts després i pastats amb sucre,canella, ametles i pinyons i tornat a rossejar al forn, tradicionalment en cassoles de fang. És més comú a la regió de les Comarques Centrals, sobretot a la Ribera del Xúquer i la Costera i especialment a la ciutat de Xàtiva, d'on sembla ser originari. Tradicionalment, en aquesta ciutat es menja per Setmana Santa.
Cremadet
Este pastís és característic de Tavernes de la Valldigna, en la comarca de la Safor. Consistix a muntar tres discs de bescuit farcits de crema o rovell. Després es cobrixen amb merengue. Se socarren a forn fort i, quan estan gelats, se'ls posa confitura per damunt o gelea de poma.
El període de conservació és curt, de tres a cinc dies, segons es farcix de crema o de rovell confitat.
Rollo d'armetla i carabassat.
Este dolç típic d'alguns pobles de Castelló es fa mesclant sucre, ous, carabassat i ametla picada, en la proporció següent:
-Sucre 1/4 r.
-Carabassat 1/4 r.
-Armetla picada 1/4 r.
-Ous ????
A continuació es pasta tot ben bé fins a aconseguir la massa compacta. Es revist el recipient amb sucre cremat i després es fica la pasta. Es col•loca al forn, al bany de maria durant una hora.
Font: Wikipedia Almoixàvena, Rosegons. Cremadet. Rollo d'armetla i carabassat
Autora: MªAmparo Navarro Galván
Almoixàvena
L'almoixàvena és un dolç d'origen àrab característic de Xàtiva.
Rep també el nom de "monxàvena", "almoxàvena", i altres. S'elabora amb ous, farina, oli, vi, sucre i canyella i es cou al forn. Tradicionalment, els forns sols en servixen el dijous.
Rosegons
Els rosegons són uns dolços de pasta seca molt pareguts als carquinyolis, típics del País Valencià. Tenen la forma d'una llesca de pasta dura trencada en trossos i amb miques d'ametla dins. El nom - atès la textura dura del rosegó - prové de l'acció de rosegar (o roegar) (del llatí *rodĭcare, mat. sign.), que té el siginificat de "mastegar" en valencià i altres varietats no centrals del català.
Ingredients: Ous, ametla sencera amb pell, sucre, llimonada de paperet i farina
L'arnadí o carabassa santa és un dolç valencià d'origen àrab que es fa de carabassa i/o moniato cuits al forn, escorreguts després i pastats amb sucre,canella, ametles i pinyons i tornat a rossejar al forn, tradicionalment en cassoles de fang. És més comú a la regió de les Comarques Centrals, sobretot a la Ribera del Xúquer i la Costera i especialment a la ciutat de Xàtiva, d'on sembla ser originari. Tradicionalment, en aquesta ciutat es menja per Setmana Santa.
Cremadet
Este pastís és característic de Tavernes de la Valldigna, en la comarca de la Safor. Consistix a muntar tres discs de bescuit farcits de crema o rovell. Després es cobrixen amb merengue. Se socarren a forn fort i, quan estan gelats, se'ls posa confitura per damunt o gelea de poma.
El període de conservació és curt, de tres a cinc dies, segons es farcix de crema o de rovell confitat.
Rollo d'armetla i carabassat.
Este dolç típic d'alguns pobles de Castelló es fa mesclant sucre, ous, carabassat i ametla picada, en la proporció següent:
-Sucre 1/4 r.
-Carabassat 1/4 r.
-Armetla picada 1/4 r.
-Ous ????
A continuació es pasta tot ben bé fins a aconseguir la massa compacta. Es revist el recipient amb sucre cremat i després es fica la pasta. Es col•loca al forn, al bany de maria durant una hora.
Font: Wikipedia Almoixàvena, Rosegons. Cremadet. Rollo d'armetla i carabassat
Autora: MªAmparo Navarro Galván
Ben fet.
ResponderEliminarAra, podíem anar completant-lo a poquet a poquet: pastissets de moniato, pilotes dolces, bunyols...